Hard gelag

by bobsbrains

Een paar dagen geleden zat ik bij Theo Maassen’s “Met alle respect”. Ik ben niet direct fan van hele grove grappen, al voel ik me daar op mijn beurt wel weer heel ouderwets in. Want zeg nou zelf, hoe leuk is het om voor een paar slecht gesubsidieerde Eurootjes de hele avond ongegeneerd te mogen lachen om alles wat volstrekt politiek, seksueel en moreel incorrect is? Dat vond degene die mij uitnodigde ook en dus besloot ik het aan den lijve te ondervinden. Met resultaat. Kut in context bleek ook voor mij erg grappig te zijn. En dubbel incorrect bovendien pijnlijke waarheid.

Echter, al bij opkomst van de Eindhovenaar bekroop mij het gevoel dat het weer raak was. Ik begin altijd met de ontkenning, maar bij de tweede uitbarsting op het verkeerde moment –uit de maat dansen is ook een kunst- weet ik het al. De Harde Lacher zat in de zaal. Op mijn balkon. De theaterterrorist die je niet hebt zien binnenkomen, maar die zich altijd te dichtbij bevindt en al vanaf het eerste moment dat de cabaretier het plankier betreedt een statement maakt met een oorverdovend, alles overstemmend gelach. Altijd te veel exclamaties. Waar voor zijn geld wil hij, iedere grap moet een Daalder waard zijn, iedere zin een kunstwerk en vooral de incorrecte grappen, daar moet veel te hard en lang om gelachen worden. In het donker uiteraard.

Tegelijkertijd voel ik me bij de eerste steek van ergernis al een immens verdorven mens: ieder heeft toch recht op een eigen uitingsvorm [al is die nog zo irritant]?? Maar mijn beste bedoelingen ten spijt, blijkt elk greintje inlevingsvermogen door de te harde decibellen te zijn weggezogen.  Mijn eigen lach houdt zich inmiddels verzuurd schuil in mijn lijf, dat overigens koppig blijft doorschudden.  Ik hoop vurig dat Theo de ergernis deelt, beeld me in hoe hij met tergende tred op de nog nietsvermoedende overtreder afstevent,  hem met zijn grote lijf zal overschaduwen en als een prooi het podium op zal jagen om hem daar verbaal te nagelen. Helaas. Met tergend schuldgevoel laat ik lijdzaam en veel te makkelijk manieren door mijn hoofd schieten om de man fataal naar zijn strot te vliegen.