De gulle geest, première

by bobsbrains

Complimenten zijn de mooiste cadeaus. Vandaag kreeg ik er één dat mij innerlijk deed blozen. “Jij inspireert me.” Voor de persoon in kwestie ogenschijnlijk een vrij achteloze opmerking, maar bij mij, perfecte timing, sloeg ze in als een komeet. Het besef, nu pas. Mijn “gebrek”, mijn onkunde en -wil om keuzes te maken, mijn honger naar uiteenlopende onderwerpen, is voor sommige mensen best een uitkomst. “Lang niet iedereen heeft net zoveel zin [of tijd] als jij om dat voorwerk te verrichten”, aldus de vriendin. Geesten van medestanders kunnen dus door mij gevoed worden met een uiteenlopende selectie van informatie, daar is behoefte aan [EUREKA!].

Voor u hoogstwaarschijnlijk een minder baanbrekende conclusie dan voor mij. Immers, is dat niet de fundering voor de meeste vriendschappen, “klupjes”, gemeenschappen? Eens. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat u niet wekelijks hoef te ontmoeten. Ik wil slechts delen, de legio zaken die mij interesseren. Nooit te veel tegelijk, lang leve de ondervloed. Een vaste rubriek: woensdag, gullegeestdag. Aan u de keuze, kijk er verlekkerd naar uit of sla ze over. Vast niet alles zal u smaken. Maar in ruil voor iets moois mag u mij altijd een complimentje toeblazen. Geen enkel bezwaar.

[Tromgeroffel:]

De gulle geest, aflevering 1

“Samen spelen. Als je een goed team hebt kun je profiteren van elkaars ideeën”, aldus René Redzepi in de NRC Deluxe van afgelopen weekend, waarvoor hij gastredacteur was. Die aflevering, een must voor culinaire liefhebbers en eigenlijk iedereen met een passie. Voor wie het magazine niet meer kan achterhalen (of een dineetje Noma niet kan afwachten of betalen), vraag vooral Redzepi’s dagboek voor kerst (net uit in het Nederlands).

Iemand die ook niet van kiezen houdt: Oliver Jeffers. Kinderboeken, kunst, schrijven of tekenen. Filosofie was nog nooit zo eenvoudig. Zelden iemands werk zo zien bruisen.

Tenslotte, de-gulle-geest-uitsmijter van vandaag, een absolute favoriet: www.brainpickings.org. Nog vaak zal de gulle geest inspiratie van deze site afkomstig zijn. Van kunst tot liefde, literatuur tot wetenschap, een onuitputtelijke bron van inspiratie