Kralenkettingwinkel (deel 2)

by bobsbrains

Tot voor kort werkte ik voor een startup die kinderproducten maakte. Het ontwerp- en productieproces bestond uit cycli van signaleren en bedenken, maken, testen. Aangezien mijn kinderen in de doelgroep vielen, werden ze regelmatig gevraagd als proefkonijnen. Door hen te observeren terwijl ze speelden, leerden wij. Zeker voor de teamleden zonder kinderen ging er een wereld open op die testmiddagen.

Pas toen ik recent de kinderen observeerde tijdens hun eigen spel, de kralenkettingwinkel, besefte ik mijn blinde vlek van destijds.

In plaats van de nadruk te leggen op het observeren van de kinderen met onze producten had ik ze moeten observeren tijdens hun eigen spel. En daar lering uit moeten trekken. Moeten vertalen naar onze werkwijze als team.

Kinderspel observeren is het aanschouwen van een cartoon over je eigen leven. Ordinaire vraagstukken worden op absurdistische wijze uitvergroot en juist daardoor inzichtelijk gemaakt. Kinderspel observeren is het ontvangen van een vreemdsoortige driehonderdzestig graden feedback. Kinderen spelen niet voor de bühne. Ze hebben jou, eigenaardige volwassene, nauwlettend gadegeslagen en aangehoord. Ze snapten je niet helemaal maar hebben wel alles wat je zei en deed opgeslagen en spugen dat nu uit als spel. Rauw, ongefilterd en bloedserieus.

Je moet er alleen wel de tijd voor nemen om het te kunnen zien. En dat deed ik toevallig, die regenachtige zondag waarop de kinderen hun startup uit de grond stampten.

In de startup wereld wordt vaak een zogenaamd Lean Canvas opgesteld. Het “business model op een A4tje”. Door middel van een aantal cruciale vragen wordt de aansluiting van jouw idee op de markt inzichtelijk gemaakt. Zie hier. Het Kralenkettingwinkel Canvas.

Value proposition – Your WHY. The beating heart of your concept. What value are you going to deliver to the users and customers? “Nou gewoon. We willen een iPad!”

Product / market fit. For whom are you creating value? Who will pay for it? De eenzame hardloper die voorbij rent zonder aandacht wordt verontwaardigd nagekeken. Ook voor de mannelijke hondenbezitter die doorweekt naar huis snelt wordt geen begrip opgebracht. Harder schreeuwen werkt ook al niet.

Current Pains – What is the pain you’re trying to solve? “Wacht! Werken de kettingen niet? Ik ben zo terug, ik maak wat tekeningen.”

Whole product – The “What”. What are we shipping. Is there a compelling reason for the customer to buy. Gebruikte stickervellen, doorgelekte tekeningen, bij elkaar geraapte kettingen. Een regenachtige zondag en een pop-up shop in een rustige wijk. Twee eigenaressen die direct na opening de deur uitrennen, een onervaren vierjarige stagiaire van de straat plukken en hem toeschreeuwen: “Regel even dat ze kopen, de mensen!”

Revenue Stream. For what value are customers willing to pay. How much. “Ja, dat stickervel [zonder stickers] is 5 Euro!”

External Circumstances. Any risks you have to take in to account? Tekeningen? Check! Openluchtwinkel? Check! Regen in oktober? {…}

Na een ochtend aanschouwen weet ik het zeker. Voor mij een volgende keer geen kostbaar consultancybureau maar een groep geleende kinderen met een eigen idee.